Turun seudun Seta ry – Suomen vanhin Seta

Turun seudun Setaa voi kutsua Suomen vanhimmaksi Setaksi, sillä järjestäytynyttä toimintaa on ollut keskeytyksettä vuodesta 1971 lähtien.

Maaliskuun lopussa vuonna 1971 silloisen Psyke ry:n turkulaiset jäsenet ja heidän luotettavat ystävänsä kokoontuivat Saukko-baarissa (nykyisessä pizzeria Napolissa) Puutarhakadulla ja keskustelivat toiminnan aloittamisesta Turussa.

Perustettiin ryhmä nimeltä ”Päivänkakkarat”, jonka avulla pystyttiin käyttämään mm. lehtien henkilökohtaista-palstoja. Vaikka homoseksuaalisuus oli poistettu rikoslaista samana vuonna, piti ryhmä aluksi matalaa profiilia.

Toiminta vakiintui hiljalleen 70-luvun aikana. Päivänkakkaroilla oli säännöllisiä tapaamisia, saunailtoja, viikonloppuleirejä ja ensimmäiset omat tanssit järjestettiin Rautatieläistentalolla helmikuussa 1974. Puhelinpäivystys aloitettiin aktivistien kotoa käsin vuonna 1976 ja vihdoin vuonna 1980 hankittiin ensimmäinen oma tila Portsasta Puutarhakadulta. Vuonna 1988 yhdistys liittyi Seta ry:n jäseneksi ja aloitti toimintansa Turun seudun Setana.

Alkuvuosien toiminta, joka painottui sosiaalisten tapahtumien järjestämiseen, muuttui vähitellen ulospäin suuntautuneemmaksi. 1990-luvulta saakka TuSeta on ottanut kantaa, jakanut asiallista tietoa ja järjestänyt ryhmätoimintaa.

kirjastosilta, sateenkaari valot, valaistu silta